
Jak zdobyć mocne link zwrotne?
Chcesz zacząć hodować algi w swoim własnym domu? To nie jest wcale takie trudne. Z tego poradnika dowiesz się dlaczego warto spożywać algi oraz jak je hodować w swojej kuchni.
Algi morskie przede wszystkim wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalane, przeciwgrzybicze oraz przeciwwirusowe. Jest to produkt, który warto stosować przy wszystkich stanach zapalanych, infekcjach czy gorączkach. Oprócz tego algi morskie mają właściwości antyoksydacyjne, a więc neutralizują one wolne rodniki tlenowe, które odpowiedzialne są za szybsze starzenie się oraz rozwój wielu chorób. Stosowane glony mają wpływ na leczenie:
Spożywanie alg morskich wpływa korzystanie na nasz mózg, poprawiając naszą koncentrację i pamięć oraz łagodząc stany lękowe. Glony, również wspierają trawienie i dbają o osłonę błony śluzowej żołądka. Będą świetne dla osób, które zmagają się z zaburzeniami przewodu pokarmowego. Korzystnie wpływają też na wszelkie alergie, bo zawierają związki o właściwościach antyalergicznych.
Poniżej znajdziesz instrukcje krok po kroku jak zacząć hodować glony w swojej kuchni. Sprawdź, jak to zrobić.
Na samym początku musisz zebrać wszystkie potrzebne rzeczy, bez których hodowanie glonów Ci się nie uda. Będziesz potrzebować:
Pierwszym krokiem będzie wlanie przegotowanej wody do słoika, a następnie wsypanie rodzynek oraz cukru. Pamiętaj, by używane łyżeczki nie były z metalu! Algi nie lubią mieć kontaktu z metalem, ponieważ będą gnić. Używaj sztućców z drewna lub plastiku. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj algi morskie. Kolejnym krokiem będzie nakrycie słoika przygotowanym małym talerzykiem i odstaw go w jasne miejsce. Po minięciu 24 godzin możesz wypić wodę, a wystarczy ją przelać przez sitko. Algi na sitku przepłucz zimną wodą. Następnie ponownie zalewamy je przegotowaną, zimną wodą z dodatkiem kilku łyżeczek cukru i rodzinkami. Rodzynki należy wymieniać raz na tydzień.
W taki oto sposobów możesz wykorzystywać wodę do picia czy przemywania skóry. Oprócz tego w zależności od rodzaju wybranego glona będzie dawał on różne właściwości m.in. wakame, nori, kombu, kelp, arame, dulse, hijiki i agar-agar.